Г-7: Няма да санкционираме вноса на руски храни и селскостопански продукти

Лидерите обещаха 4,5 милиарда долара за борба с глобалния глад 

28.06.2022 | 12:51 Редактор: Тодор Петров
Г-7: Няма да санкционираме вноса на руски храни и селскостопански продукти

Групата на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, направи изявление в края на 48-ата си среща на върха, в което се казва, че последните ѝ санкции срещу Русия няма да са насочени към вноса на руски храни и на други селскостопански продукти, предаде Ройтерс.

Световните лидери също така призоваха всички западни партньори да избягват "неоправдани рестриктивни търговски мерки, които биха могли да изложат на риск глобалната продоволствена сигурност" и потвърдиха ангажимента си да поддържат отворени пазарите на храни и на селскостопанските продукти.

В комюникето, договорено в края на тридневната среща на върха в Баварските Алпи, те призоваха всички страни, които притежават значителни хранителни запаси, да ги предоставят на останалия свят, без това да изкривяват пазара на храни.

Лидерите на Г-7 обещаха 4,5 милиарда долара за борба с глобалния глад и се съгласиха да увеличат усилията си, за да помогнат на украинските фермери да продължат да работят и да се справят с недостига на торове, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК