Г-7 започва инициатива за противодействие на влиянието на Китай в развиващите се държави

Партньорството ще се съсредоточи върху инвестиции в "устойчива на климата инфраструктура"

26.06.2022 | 21:17 Редактор: Теодора Патронова
Г-7 започва инициатива за противодействие на влиянието на Китай в развиващите се държави

Лидерите на страните от Г-7 поставиха началото на глобална инфраструктурна и инвестиционна инициатива, насочена към противодействие на нарастващото влияние на Китай в развиващите се държави, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Инициативата, наречена "Партньорство за глобална инфраструктура", има за цел да "запълни инфраструктурната празнина в развиващите се страни, да подсили глобалната икономика" и да подкрепи интересите на държавите от Г-7 в икономиката и националната сигурност, заяви Белият дом.

"Развиващите се страни често нямат важна инфраструктура, помагаща за управляване на глобални трусове като една пандемия", каза американският президент Джо Байдън на пресконференция в първия ден от тридневната среща на върха на Г-7 в замъка "Елмау" в германската провинция Бавария.

"Затова те усещат въздействията по-остро и по-трудно се възстановяват в нашия силно свързан свят – това е не само хуманитарна тревога, а тревога, свързана с икономиката и сигурността, която засяга всички нас", заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще предоставят 200 милиарда долара за инициативата за период от пет години, а Г-7 като цяло възнамерява да мобилизира 600 милиарда долара, съобщи БТА.

Партньорството ще се съсредоточи върху инвестиции в "устойчива на климата инфраструктура", справяне с климатичната криза, подобряване на глобалната енергийна сигурност и цифровите технологии, подкрепяне на равенството между половете и инфраструктурата в здравеопазването.

Според Байдън "това е инвестиция, която ще се отплати на всички, включително американците и хората от всички наши страни". 

Германският канцлер Олаф Шолц обвърза инициативата с усилията на Европа да прекъсне зависимостта си от руския енергиен износ.

"Нашата дейност за насърчаване на инфраструктурата в глобален план е засегната също така от настоящата геополитическа ситуация", каза той.

"Затова обсъдихме как нашите глобални инвестиции в неутрална към климата и нисковъглеродна енергия, включително газ, могат да ни помогнат като временен отговор на използването на енергията като оръжие от Русия", заяви Шолц.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 месец
след като и Китаи става мишена на запада то почти всичко е ясно Сигнализирай за неуместен коментар