Г-7 с конкретни споразумения за спиране на въглищната енергия

Договориха се за разширяване на производството на енергия от възобновяеми източници

27.05.2022 | 14:50 Редактор: Теодора Патронова
Г-7 с конкретни споразумения за спиране на въглищната енергия

Страните от Групата на седемте (Г-7) постигнаха конкретни споразумения за постепенно спиране на производството на енергия от въглища и разширяване на производството на енергия от възобновяеми източници, каза германският министър на околната среда Щефи Лемке, цитирана от германската медия RTL/ntv.

Обещанието ще бележи първия ангажимент на Г-7 да се откаже от енергията, захранвана от въглища - използването на която трябва да намалее, ако светът иска да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.

Заключителното комюнике от тридневната среща на Г-7 в Берлин тази седмица също ще включва силен акцент върху опазването на биоразнообразието и борбата със замърсяването с пластмаса, каза Лемке.

Тя говори, докато Германия е домакин на министрите на енергетиката, климата и околната среда на Г-7 за разговори, проведени на фона на спираловидно нарастващи енергийни разходи и притеснения за доставките на гориво, предизвикани от войната в Украйна.

Конфликтът предизвика борба сред някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, за да намалят зависимостта си от руските доставки, което поражда опасения, че кризата може да подкопае усилията за борба с изменението на климата.

Германия заяви, че намирането на алтернативни изкопаеми горива няма да е за сметка на екологичните цели.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК