Европа е все по-зависима от въглищата, с това и емисиите се увеличават

Липсата на инвестиции в изкопаеми горива допринесоха за увеличението на цените на газа

22.11.2021 | 16:40 Редактор: Теодора Патронова
Европа  е все по-зависима от въглищата, с това и емисиите се увеличават

Европа става все по-зависима от въглищата, за да отговори на нуждите за отопление на фона на застудяващото време, което доведе до увеличението на въглеродните емисии.

За първи път цените на въглерода надхвърлиха 70 евро за тон, след като компаниите за комуналните услуги се ориентираха към въглищата. 

Европа е изправена пред енергийна криза, тъй като икономиките излизат от пандемията и хората се връщат в офиса. Това повишава търсенето в момент, когато доставките остават ограничени. Липсата на инвестиции в изкопаеми горива и ниските скорости на вятъра през тази година допринесоха за увеличението на цените на газа, електроенергията и въглерода, които всеки ден отбелязват нови рекорди.

Тъй като тази година недостигът на природен газ доведе до четирикратно увеличение на цените, през тази зима търговците се готвят да използват повече въглища, за това ще бъдат нужни повече разрешителни за замърсяване.

В същото време Европейският съюз увеличи своите климатични цели, като обеща да намали въглеродните емисии по-бързо през следващите години. Това означава, че цената на въглерода ще нарасне по-бързо.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК