Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще! Радев: "Марица Изток" да произвежда зелена енергия

Протест срещу "Зелената сделка" посрещна делегатите преди Енергийната конференция в София

15.10.2021 | 13:55 Редактор: Здравко Черкезов

Енергийният въглищен комплекс "Марица Изток" да се запази до 2040 година и плавно да бъде преструктуриран до централа, произвеждаща и съхраняваща зелена енергия. За това настоя президентът Румен Радев. 

Според него въглищните райони позволяват на страната ни да пази енергийната си неутралност.

"Ще защитим въглищните централи на България, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, те дават балансиращите мощности в нашата енергийна система и онзи микс, от който България към момента има нужда и няма с какво да замени", заяви държавният глава.

Желанието на Европа да наложи основно зелената енергия до 2050 година може да рефлектира сериозно върху българската икономика и препитанието на хиляди хора. Затова "зеленият преход" трябва да е плавен и справедлив, отбеляза служебният министър-председател. 

"Прекалено бързите и резки интервенции, особено ако липсва обществен консенсус, са обречени на провал. В този смисъл трябва да има конкретна гаранция, че определени райони няма да бъдат изоставени, че ще има нови работни места с достойно заплащане", посочи Стефан Янев.

Въглищата нямат бъдеще, това коментира на Енергийната конференция в София заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Не можем още от утре да премахнем въглищата, но крачка по крачка трябва да намаляваме употребата им и този ресурс да се заменя с други. Това, че цената на електроенергията в момента се увеличава, се държи изцяло на увеличаване на търсенето след Ковид кризата", обясни Тимерманс.

Протест срещу "Зелената сделка" посрещна делегатите преди конференцията. Според тях, хората от въглищните райони ще изгубят работата си при спирането на добива и употребата на въглищата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК