Намалените доставки на газ от Русия всяват все по-голям смут в Европа

Клаус Мюлер: Трябва да направим всичко, за да започнем да пестим газ сега

11.07.2022 | 15:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
Намалените доставки на газ от Русия всяват все по-голям смут в Европа

Руският енергиен гигант "Газпром" започна от днес десетдневна профилактика на своя газопровод "Северен поток 1", като Германия и други европейски страни с нетърпение следят дали доставките на газ ще се възстановят. Ежегодната работа по газовата връзка беше планирана отдавна. Опасенията обаче са, че при силно влошените отношения между Русия и Запада заради нахлуването в Украйна „Газпром” може да се възползва от възможността просто да затвори клапаните.

"Путин ще затвори газовия кран... но дали един ден ще го завърти обратно?" попита германският всекидневник „Bild” в свой материал в неделя.

"Съществуват редица сценарии, при които можем да се окажем в извънредна ситуация", заяви пред обществената телевизия ZDF ръководителят на германския федерален регулатор на газовите мрежи Клаус Мюлер.

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация - всичко е възможно", заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек пред общественото радио. "Възможно е газът да потече отново, дори в по-голям обем от преди."

Но той предупреди, че "е възможно нищо да не се получи и все пак да се подготвим за най-лошото", тъй като Европа се бори да се откаже от енергийните доставки от Русия.

През последните седмици Москва вече намали с 60% доставките, обяснявайки това с липсата на турбина, дори след като Берлин осъди това според него "политическо" решение. Тези съкращения се отразиха на доставките за редица държави от ЕС, а в Полша и България те също бяха напълно преустановени.

Берлин изказа също така предположение, че по технически причини за „Газпром” би било трудно да спре изцяло доставките по "Северен поток". По думите на Хабек "това не е като кран за вода", който може просто да бъде затворен или изключен, а добиваният в Сибир газ не може да се съхранява за неопределено време.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия спря сертифицирането на втория газопровод - "Северен поток 2", тъй като нараснаха опасенията за огромната зависимост на Европа от руските газови доставки, съобщи БГНЕС.

Но дори и сега едно дългосрочно спиране на газопровода би засегнало сериозно Германия и нейните съседи от ЕС, задълбочавайки енергийната криза, в която несигурните доставки доведоха до повишаване на цените преди зимата в Европа. Германия внася около 35% от своя газ от Русия в сравнение с 55% преди началото на конфликта в Украйна.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК