Япония се подготвя план за затягане на коланите след нарушените доставки на руски газ

Властите може да отправят молба към домакинствата и бизнеса да ограничат ползването на синьо гориво

11.07.2022 | 11:14 Редактор: Ирена Бакърджиева
Япония се подготвя план за затягане на коланите след нарушените доставки на руски газ

Правителството на Япония обмисля план за ограничаване на потреблението на природен газ в страната, съобщи официален представител на кабинета в Токио, цитиран от Ройтерс.

Японските власти подготвят ограничителни мерки на фона на опасенията от евентуална енергийна криза през зимата поради нарушаване на доставките на руски втечнен газ, отбелязва агенцията. 

В Япония е в сила план за ограничаване на ползването на електрическа енергия. Правителството планира подобни мерки за намаляване на консумацията и на природен газ. Японските власти може да отправят молба към домакинствата и към бизнеса да ограничат ползването на синьо гориво. Те обаче може да получат правото да им наредят да намалят консумацията на газ, ако доставките му бъдат съкратени драстично, е уточнил пред Ройтерс японският официален представител. 

Япония, която е бедна на природни ресурси, е застрашена от енергийна криза, тъй като влошаването на отношенията ѝ с Русия може да доведе до нарушаване на руските газови доставки, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК