Борел: Русия е зависима от Европа и САЩ, Китай не може да посрещне нуждите ѝ

"Изнася много суровини, но ѝ се налага да внася много продукти с висока добавена стойност", каза върховният представител на ЕС

06.07.2022 | 08:32 Редактор: Петя Кръстева
Борел: Русия е зависима от Европа и САЩ, Китай не може да посрещне нуждите ѝ

Зависимостта на Русия от европейските и американските технологии е шест пъти по-голяма от тази от Китай, поради което алтернативните китайски продукти не са в състояние да посрещнат нуждите на руската икономика в условията на наложените санкции. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю.

"Някои може да се запитат дали тези санкции наистина влияят на руската икономика. Простият отговор е "да". Русия изнася много суровини, но ѝ се налага да внася много продукти с висока добавена стойност, които не произвежда у дома. Що се отнася до напредналите технологии, Русия е зависима в 45% от Европа и в 21% от САЩ. За Китай този дял е само 11%", коментира той, цитиран от БГНЕС. 

Според Борел, Китай вече предлага на Русия ограничено количество алтернативни продукти - -предимно високотехнологични стоки. 

"Китай, който разчита в голяма степен на износа за развитите страни, досега не е предложил на Русия помощ за заобикаляне на западните санкции. Износът на Китай за Русия е спаднал до нивото на износа на западните страни", обобщи той.

Снимка: bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook  ТУК