Скандално изказване на опозицията в Скопие: Българите да дойдат да ни коленичат и да се извинят

Нашето бъдещо правителство няма намерение да спазва и прилага нито една точка от споразумението, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

19.06.2022 | 10:02 Редактор: Елеонора Танева

Френското предложение за Северна Македония предизвика остра реакция и в опозицията ВМРО-ДПМНЕ. В реч по време на антиправителствен протест в Скопие председателят на партията Християн Мицкоски заяви, че ако Скопие приеме българските искания, това означава асимилация и допълни, че е по-добре Република Северна Македония да не влиза въобще в Европейския Съюз.

"Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение... Това трябва да е ясно на всички", каза лидерът на опозицията в РСМ.

Той даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България: 

- Първо, в това предложение няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.

- Второ, те не излъгаха, че не преговарят за езика, че не преговарят за идентичността, а днес тези, които са платили за истината, чрез малки публикации ни убеждават, че са триумфирали по кой знае кой път и са защитили македонския език. Не е ли повече от позорно?

- Трето, това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа. 

Мицкоски се обърна и към властите в София. 

"Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно дистанцирате двата ни народа, македонския и българския. Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате, това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през ВСВ, вие искате да изтриете нашата история. Това не са европейски ценности и няма нищо общо с Европа", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
празнословия
преди 1 година
България нищо не иска от С.Македония! Македония иска от България вдигане на ветото. Така че, кой на кого ще се моли... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
АДОЛФ
преди 1 година
Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през ВСВ, вие искате да изтриете нашата история. - КОЯ Е "ВАШАТА" ИСТОРИЯ, БЕ, ЗАЩО НЕ УЧИШ, АМИ САМО ЛАЕШ?! . Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
АОФХОФ
преди 1 година
МОГА ДА КОЛЕНИЧА..., НО ЗАД ТЕБ, ЧЕ КАТО МЪРДАШ, ДА ВЛИЗА ПО-ЛЕСНО!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Юрий
преди 1 година
Че аз съм македонец.Какъв е проблема . Ако искаш в Европа трябва да си европеец.Ако не искаш , стой си където си .Що не скачат на гърците вече за името . Те колко години ги блокираха .Проблема е другаде и се нарича корупция.Ако българите в Македония а те са 2 милиона влязат в конституцията познайте колко ще кандидатстват за български паспорт :)))) Достатъчно е само да сменят документ за самоличност и от Македония ще останат само албанци , ама и те ще искат български документи .То ... Сигнализирай за неуместен коментар