"Продължаваме промяната" отговори на Слави: Разпространява неистини, вреди на отношенията с РСМ

Разговорите за предложението на ЕС са водени само и единствено с МВнР

18.06.2022 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева

След изявлението на лидера на ИТН Слави Трифонов, "Продължаваме промяната" пусна своя позиция във връзка с твърденията му.

В свое видео обръщение в социалната мрежа Facebook и ефира на личната си телевизия 7/8 г-н Слави Трифонов направи внушения и разпространи неверни твърдения относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония за тяхното европейско бъдеще и Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз под председателството на Република Франция. Това пише в становището на "Продължаваме промяната", разпространено до медиите.

"Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на "Има Такъв Народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР. Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие", пише в документа.

В позицията пише също, че Комисията по външна политика към НС е поискала от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично. Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР.  Парламентарната комисия ще покани министъра на външните работи в следващите дни да представи освен тези документи и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция и Декларацията на НС от 2019 г., както и с позицията на КСНС от януари тази година.

"От "Продължаваме Промяната" остро осъждаме подобни политически внушения и разпространяването на неистини, които не само влошават добросъседските отношения на България със страните от Западните Балкани, но и откровено разпространяват неистини към българските граждани", завършва позицията на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК