Радев за РСМ: Не може Петков да внася чуждо предложение, той е премиер, не куриер

"Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение", посочи президентът

18.06.2022 | 10:19 Редактор: Жаклина Иванова

В края на работната седмица френското предложение за еврочленство на Северна Македония пристигна в българския парламент. Предложението от Европа е българските условия да бъдат включени в общата преговорната рамка, а Съюзът да се превърне в гарант за тяхното изпълнение. Според президента Румен Радев вписването на българите в Конституцията на Северна Македония преди започване на преговорите е задължително.

"Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. И при това - прехвърля цялата отговорност върху НС, без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер", заяви президентът Румен Радев относно френското предложение за вдигане на ветото на България за РСМ.

Позицията ми е ясна, отсече държавният глава. Според президента предложенията на Френското председателство са стъпка в правилната посока.

"Остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото. Вписването на българите в Конституцията преди началото на преговорите е задължително, но не достатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, за възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината по тези земи, за опазване на българското културно наследство, за изкореняване на езика на омразата", уточни Радев.

Президентът заяви, че очаква българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси.

Премиерът Кирил Петков е категоричен, че ще действа само след решение на депутатите - дори и такова да няма до сряда, когато ще пътува, за да се срещне с евролидерите.

"Докато не се вземе решение от НС, аз не мога да кажа "да" или "не" по тази тема", каза премиерът.

В отговор на президента, с позиция в социалните мрежи, излезе и вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя заяви, че никой освен Народното събрание не може да променя позицията на България и попита Радев дали иска да се върне едноличният модел на Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Дрън-дрън
преди 1 година
Като води разговори Петков бил предател, като предостави решенията на парламента, бил пощальон. Прилича на анекдота, в който вълците бият заека независимо дали е със или без шапка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
това за куриера
преди 1 година
Точно казано. Петков май работи за служба на Запад, след премиерствто. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Украйна и най вече "комшийката" РСМакедония,ще "изяде" главата на К.Петков,който се вслушва в мнението и настояването на френският президент за ветото по отношение приемането на "комшийката" в ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар