Фон дер Лайен: Няма да търпим Кремъл да използва храната като терористичен арсенал

Шарл Мишел: Справедливо е Русия да плати цената за възстановяването на Украйна

08.06.2022 | 13:04 Редактор: Елеонора Танева
Фон дер Лайен: Няма да търпим Кремъл да използва храната като терористичен арсенал

"Храната стана част от терористичния арсенал на Кремъл, не може да търпим това", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя отбеляза, че санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, нямат нищо общо със затрудненията за износа на украинската зърнена реколта.

Фон дер Лайен цитира данни Световната банка, според които 10 млн. души по света се изправят пред крайна бедност с всеки процент нарастване на цените на храните. 

"Войната, предприета от Русия срещу Украйна, отеква по целия свят, 275 милиона души ще бъдат заплашени от недостиг на храна. Инфлацията може да увеличи тези числа значително", добави председателят на ЕК, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че украинските пристанища трябва да бъдат отворени, защото повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме само през Черно море

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че над 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и това застрашава световната продоволствена сигурност. 

"Кремъл използва доставките на храни като оръжие и си служи с лъжи от съветските времена. Руските кораби и ракети пречат на износа, руските танкове, бомби и мини пречат на Украйна да засажда следващата реколта", добави той. 

По думите му решението на ЕС за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия е забележително постижение. 

"Справедливо е Русия да плати цената за възстановяването на Украйна, затова търсим начини да се използва запорираното руско имущество от ЕС и държавите по света", допълни Мишел. Той отбеляза, че  Украйна има нужда от 5 милиарда евро на месец, за да поддържа живота в страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 0
А1
преди 1 година
Вие им блокирахте сметките и наложихте санкции, те пък спират суровините! Какво ненормално има? Аз смятам, че от създаването си ЕС никога не е имал по-посредствени и некадърни политици. Лошото е, че сметката я плаща обикновеният европейски гражданин! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
фон домофон
преди 1 година
Няма да търпите, но ще се наложи да си сеете, за да ядете! Не може вече на готово! Сигнализирай за неуместен коментар