Първа доставка на индийска пшеница в Египет, страната закупи и от България

Властите са спрели кораб със зърно, предназначено за Турция, защото не отговаряло на стандратите

06.06.2022 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева
Първа доставка на индийска пшеница в Египет, страната закупи и от България

В Египет пристигна първата пратка пшеница от Индия, съобщи ръководителят на Службата за карантина на растенията Ахмед ал Атар, цитиран от онлайн изданието "Иджипт индипендънт".

По думите му зърното отговаря на всички фитосанитарни изисквания, като изследвания са направени още в складовете в държавата доставчик, а след това и по време на товаренето на кораба. 

Египетските власти са спрели влизането на кораб с индийска пшеница, предназначена за Турция, тъй като не е отговаряла на стандартите. Преди Египет, турските институции не са допуснали плавателния съд. 

Индия е един от най-големите производители на пшеница в света. Най-големият ѝ купувач през 2020/21 година е бил Бангладеш. 

В началото на юни Египет закупи 465 000 тона пшеница с произход от Русия, Румъния и България. Това е най-голямата покупка на пшеница, която северноафриканската страна е направила след нахлуването на Русия в Украйна, уточни БТА. 

Египет е най-големият вносител на стратегическата култура в света с годишен внос между 11-13 милиона тона. Преди началото на конфликта около 80 процента от тях идваха от Русия и Украйна. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК