Заплашва ни глобална продоволствена криза поне до 2024 г.

Тя може да засегне социалната стабилност, икономическия растеж и държавните рейтинги

06.06.2022 | 14:50 Редактор: Теодора Патронова
Заплашва ни глобална продоволствена криза поне до 2024 г.

Бедните хора в света са тези, за които има риск да се превърнат в косвени жертви. Докато войната бушува в Украйна, най-нуждаещите се хора в Близкия изток, Централна Азия и голяма част от Африка ще попаднат под кръстосан огън, тъй като цената на храната ескалира и наличността ѝ намалява, пише Дейвид Пилинг за Financial Times. 

През 2021 г. почти 700 млн. души, или 9% от световното население - близо две трети от тях в Африка на юг от Сахара - живееха с под 1,90 долара на ден - дефиницията на Световната банка за крайна бедност. Всяко значително покачване на цените на храните може да изпрати милиони други обратно в тази категория.

Доклад на Standard & Poor's прогнозира, че продоволствената криза ще продължи до 2024 г. и вероятно след това. Той предупреждава, че тя може да засегне социалната стабилност, икономическия растеж и държавните рейтинги.

Международният спасителен комитет предупреди света за предстоящ "ефект върху глада", при което още 47 млн. души – предимно в най-източната част на Африка, региона Сахел, Афганистан и Йемен – могат да бъдат тласнати към гладуване.

Преди нахлуването на Русия в Украйна двете страни, поотделно или заедно, бяха сред първите 3 износители на пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе и слънчогледово масло. Заедно те представляват 12% от всички търгувани хранителни калории. Русия е най-големият производител на торове. Нарастващите разходи за енергия засягат всичко.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
политика и контрол
преди 1 година
Всичко това се дължи на "мъдрите" политически ръководители в ЕС! Слаба Русия, разорена Украйна, слаба Европа, слаб Китай - чия мечта е това? Сигнализирай за неуместен коментар