Меркел: Путин винаги е искал да унищожи Европа, Зеленски се бори смело

Не трябва да се упреквам, че съм се опитала твърде малко да предотвратя подобно събитие, каза тя

08.06.2022 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева
Меркел: Путин винаги е искал да унищожи Европа, Зеленски се бори смело

Бившият германски канцлер Ангела Меркел запази публично мълчание в продължение на половин година, след като напусна поста си през декември 2021 г., с малки изключения. Но дори и те дадоха да се разбере, че по най-важния в момента въпрос - политиката към Русия, тя не вижда причина да поставя под въпрос собствените си действия през своите 16 години на канцлерския пост.

Във вторник вечерта в Берлин тя потвърди тази оценка в първата си по-голяма публична изява.

"Войната срещу Украйна е "голяма грешка", заяви Меркел. Тя определи инвазията на руските войски като "обективно нарушение на всички разпоредби на международното право". Меркел заговори за "голяма трагедия" във връзка с руската инвазия. Чудела се дали това е можело да бъде предотвратено. 

"В ретроспекция, когато обобщя всичко, всъщност се радвам, че не трябва да се упреквам, че съм се опитала твърде малко да предотвратя подобно събитие, каквото се случи сега", казва Меркел, цитирана от германския FAZ.

Християндемократката обоснова несъгласието си с приемането на Украйна в НАТО през 2008 г. с два основни аргумента. Тя била "много сигурна", че Путин "няма да позволи това да се случи". Меркел счита, че руският президент е можел да причини "огромни щети" в Украйна по това време.

От думите ѝ по онова време, Украйна "не е била вътрешнодемократична държава". Според Меркел днешният президент Володимир Зеленски "се бори изключително смело" срещу корупцията в страната си. Но тогава това била страна, "доминирана от олигарси", управлявана от бивш високопоставен политик, който гледал с голяма увереност на действията си в руската политика.

"Така че не смятам, че сега трябва да кажа: "Това не беше правилно и затова няма да се извиня", категорична е Меркел. И припомни, че винаги е предупреждавала, че Путин иска да унищожи Европа, защото я смята за "предвестник на НАТО".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 1 година
Ако не беше Путин,тази щеше да духа политическият си пост на канцлер през крив макарон.Много бързо забрави добрините.А сега да си гледа пенсията и милиардите дето натрупа за 16 години. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
Никой
преди 1 година
Много объркано написана и преведена статия.Нищо не се разбира.Този сайт е на много ниско ниво. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
кон
преди 1 година
1
8 rate up comment rate down comment 2
Владимир
преди 1 година
Ха,ха. Нищо вярно . Истината е че той я спасява ! Сигнализирай за неуместен коментар