Ожесточени боеве се водят в Донбас, Зеленски опитва да отпуши износа на зърно

Русия връща телата на убити в "Азовстал" украинци

07.06.2022 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Продължава битката за украинския източен регион Донбас. Руските власти опитват да наложат пълен контрол над най-големия - Северодонецк. Съобщава се за улични боеве между войски на двете страни. 

Президентът Володимир Зеленски отбеляза, че в индустриалния град има повече руски военни, отколкото украински, но подчерта, че украинските сили не предават позициите си. 

"Руската армия се опитва да задейства допълнителни сили в Донбас, но той стои здраво. Правим всичко за отбраната на Запорожка област, а също и на Николаевска. Благодарен съм на всеки, който удържа на силния натиск и защитава нашата държава", заяви Зеленски.

Според него Русия се опитва да превзема югоизточния град Запорожие, в който живеят около 700 000 души. Целта е Москва да достигне до Централна Украйна. Киев обвини руските сили, че са извършили атаки срещу цивилни.

Вчера, по информация на украинските власти, двама души са убити от руски ракети в Донецка и Луганска област. От Руската федерация отричат тези твърдения. 

От Генералния щаб на Украйна пък съобщиха, че техни хеликоптери са поразили струпвания на вражески сили в Херсон, а самолети са атакували складове за боеприпаси в Николаевска област. 

Междувременно стана ясно, че руските сили връщат на Украйна телата на някои от бойците, защитавали стоманодобивния завод "Азовстал", преди да бъде окупиран от Москва.

Зеленски съобщи още, че страната му води преговори с редица държави и ООН за разблокирането на украинските пристанища и за безпрепятствен износ на зърно от страната.

Именно създалата се световната криза с храните стана и причина за скандал. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност, след като председателят на Европейския Съвет Шарл Мишел обвини Русия за тежката ситуация. Небензя определи твърденията му като лъжа и допълни, че са абсолютно неверни и обвиненията в сексуално насилие от страна на руски войници в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК