Изненадващ лидер на крака при Путин с молба да спре войната и да освободи зърното

Словакия ще достави на Украйна осем самоходни гаубици "Зузана 2"

02.06.2022 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Изненадващ лидер на крака при Путин с молба да спре войната и да освободи зърното

Президентът на Сенегал и председател на Африканския съюз - Маки Сал, пристига в Русия за разговор в Сочи с руския си колега Владимир Путин. Посещението се извършва по покана на руския президент. Сал ще бъде придружаван от председателя на Комисията на АС.

Посещението "се вписва в рамките на усилията на действащото председателство на Съюза да допринесе за успокояване на войната в Украйна и за освобождаването на запасите от зърнени храни и торове, чието блокиране засяга особено африканските страни", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Африканският съюз прие искането на президента Владимир Зеленски да се обърне към организацията по видеоконферентна връзка, като датата и условията ще бъдат договорени" допълнително.

В същото време Словакия ще достави на Украйна осем самоходни гаубици "Зузана 2" по силата на търговски договор, подписан от контролираното от държавата предприятие, предаде Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на отбраната.

"Зузана 2" е модернизирана версия на по-стар модел самоходна гаубица. Тя използва 155-милиметрови снаряди и е ефективна в обсег от 40 километра до над 50 километра, в зависимост от вида на използваните боеприпаси.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК