Байдън: Действията на Путин са ужасяващи, но не целим да го свалим от власт

Няма признаци Русия да възнамерява да използва ядрени оръжия, подчерта американският президент

01.06.2022 | 07:33 Редактор: Теодора Патронова
Байдън: Действията на Путин са ужасяващи, но не целим да го свалим от власт

Не се стремим към война между НАТО и Русия, посочва американският президент Джо Байдън в статия за "Ню Йорк таймс". И уточнява, че докато САЩ или съюзниците им не бъдат нападнати, няма да се включат директно в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили.

"Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт", допълва Байдън. 

И уточнява, че САЩ не окуражават, нито помагат на Украйна да извършва атаки извън нейните граници.

Съединените щати ще предоставят напреднали ракетни системи на Украйна. Вашингтон ще изпрати оръжия, които не са с далечен обсег и служат за отбрана, а не за нападение, уточниха от Белия дом.

Относно ядрените оръжия, президентът на САЩ посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна. 

"Не искаме продължителна война, само за да причиним болка на Русия", заявява още американският държавен глава. 

Байдън допълва, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с партньорите си за санкциите срещу Русия, които са най-тежките, налагани някога на голяма икономика. Според него преговорите на Киев с Москва са в застой, защото Русия иска да поеме контрол на възможно най-голяма част от Украйна. 

"Няма да притискам украинското правителство да направи каквито и да било териториални отстъпки. Целта на Америка е да види демократична, независима и суверенна Украйна, която може да се защитава от бъдеща агресия", подчертава американският президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК