Русия контролира голяма част от Северодонецк, 90% от града е разрушен

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай съобщи, че сега няма "никаква възможност да се напусне"

31.05.2022 | 21:36 Редактор: Теодора Патронова
Русия контролира голяма част от Северодонецк, 90% от града е разрушен

Руските сили вече контролират "по-голямата част" от Северодонецк в Източна Украйна, който от дни е сцена на ожесточени сражения, докато руската армия се опитва да го превземе, заяви местният губернатор.

"За съжаление, днес руските войски контролират по-голямата част от града", заяви губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай във видеоклип. Той заяви, че "90%" от града е разрушен.

По думите му сега няма "никаква възможност да се напусне Северодонецк".

Изглежда, че силите на Москва напредват в целта си да превземат ключовия град, като няколко часа по-рано Гайдай заяви, че контролират "половината" от него.

Въпреки това той заяви, че армията на Киев все още "държи отбраната на сегашните ѝ позиции". Той добави, че украинската армия не е застрашена от "обкръжаване".

"Страхът, че нашите военни ще бъдат обкръжени... Това няма да се случи", каза той и добави, че войниците "постоянно общуват" с украинските власти, пише БГНЕС.

В понеделник автобусът за евакуация трябваше да прекрати мисията си по извозване на хора от Северодонецк, след като пътуващ с него френски журналист беше убит от руски обстрел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК