Експерт: САЩ непрекъснато водят войни и нарушават човешките права в други страни

От основаването си САЩ се стремят да разширят влиянието си чрез военна сила

21.05.2022 | 15:50 Редактор: Ваня Кузманова
Експерт: САЩ непрекъснато водят войни и нарушават човешките права в други страни

"Колко военни престъпления са извършили Съединените щати? Те изглежда непрекъснато водят войни, които погубват голям брой животи – това е най-яркото нарушение на човешките права", казва експерт по въпросите на правата на човека от Американския университет във Вашингтон.

От основаването си Съединените щати се стремят да разширят влиянието си чрез военна сила. След края на Втората световна война, от Корейската война, войната във Виетнам, до войните в Ирак и Афганистан, от името на защитата на "демокрацията, свободата и правата на човека", Съединените щати създадоха поредица от трагедии, които шокираха света и извърши поредица от престъпления срещу човечеството. 

Както се посочва в статия в уебсайта на САЩ "Foreign Policy": "Американците често критикуват други страни за престъпления срещу човечеството, но отказват да се погледнат в огледалото – всъщност тази практика е видима за всички".

Да вземем за пример най-скорошната война, тази в Афганистан. Ню Йорк Таймс писа, че през последните 20 години въздушните удари в Афганистан с дронове са се превърнали в норма за американската армия и продължават да се случват инциденти, причиняващи смърт на цивилни, съобщи радио "Китай". 

През август 2021 г., на специалната сесия на Съвета на ООН по правата на човека за Афганистан, представител на Венецуела посочи, че 20-годишното насилие и военна намеса в Афганистан от Съединените щати и техните съюзници са довели до мащабни нарушения на правата на човека и безнаказаност в Афганистан, а това са престъпления срещу човечеството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 месец
навсякъде може да води война САЩ само да не е в Америка това е много важно нали ?? Сигнализирай за неуместен коментар