Противокорабни ракети от САЩ за Украйна може да решат изхода от войната

По-мощните оръжия биха могли да потопят руски военни кораби

20.05.2022 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
Противокорабни ракети от САЩ за Украйна може да решат изхода от войната

САЩ ще предоставят усъвършенствани противокорабни ракети на украинските бойци, за да помогне за преодоляването на морската блокада на Русия. Новината идва на фона на опасенията, че по-мощните оръжия, които биха могли да потопят руски военни кораби, биха засилили конфликта.

Украйна не крие, че иска по-модерни оръжия на САЩ извън сегашния си инвентар от артилерия, ракети Javelin и Stinger и други. Списъкът на Киев, например, включва ракети, които биха могли да изтласкат руския флот от черноморските пристанища, което да позволи доставките на зърно и други селскостопански продукти по целия свят да бъдат възобновени.

Два вида мощни противокорабни ракети - Harpoon, произведени от Boeing, и Naval Strike Missile, са в центъра на сериозни дискусии за директна доставка до Украйна или чрез трансфер от европейски съюзник, който притежава ракетите.

Но има проблеми, които пречат на Украйна да получи ракетите. От една страна, има ограничена наличност на платформи за изстрелване на Harpoon от брега. САЩ работят върху потенциални решения, които включват сваляне на пускова установка от американски кораб. И двете ракети струват около 1,5 милиона долара всяка, според експерти и ръководители на индустрията.

Около 20 кораба на ВМС на Русия, включително подводници, се намират в оперативната зона на Черно море, според британското министерство на отбраната.

Няколко държави биха искали да изпратят ракети Harpoon в Украйна, казаха американските служители и източници от Конгреса. Но никой не иска да бъде първата или единствената нация, която направи това, страхувайки се от репресии от страна на Русия, ако кораб бъде потопен с ракета от техния запас.

Четете повече в bloombergtv.bg

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК