Социолог: Русия неглижира народа си, парите не достигат до хората

Продължителността на живота на руските мъже е с 10 години по-ниска от тази на мъжете в Германия

17.05.2022 | 20:22 Редактор: Здравко Черкезов
Социолог: Русия неглижира народа си, парите не достигат до хората

Средната продължителност на живота в Русия е удивително ниска. Тя е сравнима с тази на страни като Северна Корея и Ирак. А руската държава разполага с много повече пари. Защо руснаците не усещат ефекта от тях, пита DW.

"В момента руските мъже живеят средно 68 години, а мъжете в Германия 78 години - тоест с цяло десетилетие повече. При жените разликата е малко по-малка", казва медикът и социолог Бертрам Хойслер в интервю за "Ди Велт". Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Русия възлиза на около 28 000 долара – при това ниво би трябвало продължителността на живота на руснаците да е с около пет години по-голяма. Но вместо това тя е сравнима с тази на хората в Мароко, Северна Корея и Ирак. 

Бездната между бедни и богати е голяма

Според социолога едно от обясненията е в наличието на клептокрация - малко хора притежават много пари, съответно разликата между богати и бедни е огромна. "В световен мащаб средната продължителност на живота и брутният вътрешен продукт са тясно свързани", обяснява професор Хойслер. "Качеството на живот и здравето се развиват успоредно с благосъстоянието. В Русия обаче икономическата мощ на държавата не води до благоденствие на хората."

Наличието на добро здравеопазване може да компенсира част от тези недостатъци. Но още по-важна роля играят хигиената, добрата храна, възможността да се води добър живот, наличието на добра работа с доходи, които да позволяват на хората да полагат качествени грижи за себе си, пояснява лекарят.

Консумацията на алкохол естествено също оказва влияние. И макар в Съветския съюз ролята на алкохола да е била "опустошителна”, и досега мъжете на средна възраст в Русия умират три пъти по-често от болести, свързани с алкохола, отколкото мъжете в Германия, показват статистическите данни.

"Русия не се грижи за народа си"

Хойслер припомня, че годините на управлението на Елцин са довели до тежка обществена и здравна криза. "От 1989 до 1995 година продължителността на живота в Русия намаля със седем години, никога не съм виждал подобно нещо. Обикновено продължителността на живота се увеличава, понякога повече, понякога по-малко, но все пак се увеличава", обяснява Хойслер. Периодът на управлението на Елцин е известен като постсъветската агония, а в днешна Русия тези години ги смятат за изгубено десетилетие.

"Високият рейтинг на Путин сред руското население се дължи и на факта, че от 2005 г. насам той успя да повиши значително жизнения стандарт и продължителността на живота. Той създаде вторичен пазар на труда, появиха се работни места за хора с алкохолен проблем и за социално слаби. Вероятно тези мерки увеличиха значително подкрепата за него сред населението", казва Хойслер.

От 2005 г. досега средната продължителност на живота в Русия се е увеличила с 10 години, но страната въпреки всичко изостава - дори от Украйна, макар че нейният брутен вътрешен продукт е наполовина по-нисък от руския. "Русия не се грижи за народа си, парите не достигат до хората. А огромни суми се влагат във въоръжаване", казва Хойслер.

Цените в Русия растат

Заради войната цените в страната растат, което също създава сериозни рискове за по-бедната част от населението.

По данни на държавната статистическа служба Росстат само за периода от февруари до март цените са се повишили със 7,6%, което е най-голямото увеличение от януари 1999 г. насам. На годишна база увеличението на потребителските цени за март е от 16,7%.

Виенският институт за международни икономически изследвания прогнозира инфлация от 30% за 2022 г.

Русия е изправена и пред тежка рецесия. Властите в Москва очакват брутният вътрешен продукт да спадне с повече от десет процента през тази година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК