Олигарх избухна: Масово руснаците са срещу войната, само дебили рисуват Z

Ще последват ли мерки от Кремъл към Олег Тинков? 

22.04.2022 | 18:53 Редактор: Здравко Черкезов

Вълна от подкрепа към руски олигарх след критиките му към Кремъл. Олег Тинков написа, че махмурлукът е попречил на руските генерали да преценят състоянието на руската армия. Ще последват ли мерки от Кремъл към Тинков и колко загубиха най-богатите руснаци от началото на войната? 

Тинков, чието състояние възлиза на над 3,5 млрд. долара, е сред малцината, позволили си критика към властта и то в спряната в Русия социална мрежа Instagram. 

Не виждам никой облагодетелстван от тази луда война! Загиват невинни хора и войници. Генералите, като се събудиха с махмурлук, разбраха, че имат скапана армия. И как армията ще е добра, ако всичко друго в държавата е лайно и затънало в сервилност", пита ядосано милиардерът.

Тинков, който от години живее в чужбина, пише, че масово руснаците са срещу войната, но има и изключения. И продължава: "Кремълските чиновници са шокирани, че не само те, но и децата им няма да отидат в Средиземно море през лятото. Естествено има идиоти, които рисуват Z, но дебилите във всяка държава са 10%."

Тинков е сред десетките санкционирани от Запада руски богаташи, част от финансовия елит на страната. Преди него руският магнат Олег Дерипаска, известен с близките си връзки с Путин, написа в Twitter, че войната в Украйна трябва да бъде спряна възможно най-скоро. В Русия подобни изказвания могат да бъдат наказани дори със затвор. 

Изданието Forbes изчисли, че за два месеца война руските милиардери са загубили 42% от състоянието си. Най-богатият олигарх, Владимир Лисин, се е лишил от почти 8 млрд. долара. А най-обеднял, оказва се, е Алексей Мордашов - преди 24 февруари авоарите му са били за над 29,1 млрд, а сега по банковите му сметки има едва 3,2 млрд. долара. 

Западни медии обръщат внимание и на новината, че няколко руски олигарси са били открити мъртви от началото на войната. Само тази седмица са били намерени двама мъртви милиардери. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК