Абрамович спаси в Турция суперяхтата си, разкриха истината за олигарха

Възходът на милиардера започва от ерата на Борис Елцин

22.03.2022 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Край на сагата с яхтата на олигарха Роман Абрамович, която няма да бъде конфискувана. 140-метровият плавателен съд акостира в турското пристанище Бодрум въпреки съпротива на група украинци. Руският милиардер е част от "черния списък" на Евросъюза заради войната в Украйна. 

Пътят на суперяхтата на олигарха се оказа по-дълъг от планираното. Първоначално тя се насочи към курортния град Датча в югозападна Турция, но по-късно крайната ѝ дестинация се промени. Маршрутът беше от Черна гора до Турция, а целта - да се заобиколят страните от Евросъюза. 

В Бодрум обаче яхтата срещна отпор - група млади украинци се опитаха да ѝ попречат да акостира. Те пробваха да спрат грамадния морски съд на милиардера и нефтен магнат с малка гумена лодка. След намесата на местната полиция страстите бяха успокоени. А яхтата на стойност 600 млн. долара краси пристанището. 

Пътят на парите на 55-годишния олигарх е дълъг - по последни данни състоянието му е около 12 милиарда долара. Натрупал е богатството си след разпада на Съветския съюз, купувайки относително евтино държавни активи. 

Журналистът Ричард Билтън разказва за тесните връзки на Абрамович с Борис Елцин и как после става довереник на наследника му Владимир Путин.

"Разполагаме с документи, които показват корумпирани сделки и политически връзки с Кремъл. Под лидерството на Елцин търговията с петрол е изключително доходоносен бизнес и именно тази индустрия е голямата цел на Абрамович", заяви журналистът Ричард Билтън. 

В началото на новия век бизнесменът се захваща с политика. Абрамович, който е от еврейски произход, става губернатор на Чукотка в Далечния изток. 

Той е един от седемте олигарси, санкционирани от правителството на Обединеното кралство. Олигархът не може да търгува с активите си в Обединеното кралство.

Те включват няколко имота в Лондон, футболен клуб "Челси", който притежава от 2003 г. Абрамович може да продаде клуба само ако може да докаже, че няма да получи никакви приходи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК