Експерт: С войната срещу Украйна руснаците се самоубиват икономически

Русия е олигархична икономика с екстремна корупция, коментира германският икономист Михаел Хютер

16.05.2022 | 15:00 Редактор: Здравко Черкезов
Експерт: С войната срещу Украйна руснаците се самоубиват икономически

С войната срещу Украйна руският президент Владимир Путин отнема всички перспективи пред своята страна, убеден е икономическият изследовател Михаел Хютер, който е директор на Института за германска икономика.

В интервю за "Щутгартер Цайтунг" и "Щутгартер Нахрихтен", цитирано от DW, експертът посочва още, че Русия преживява "политическа деградация" и не постига своите военни цели.

Русия е "олигархична икономика", която функционира благодарение на природните ресурси и в която властва екстремна корупция, подчертава Хютер. Според него страната скоро няма да открие заместител на пазарите за природен газ, които сега постепенно губи, тъй като липсват съответните газопроводи. Така например, Германия никога повече не би доставяла газ от Русия, ако веднъж вече намери решение и се откаже от руския внос. А актуалният преход на други страни към втечнен газ също няма да е краткотрайно решение, тъй като изграждането на инфраструктурата е скъпо начинание.

"Способността за добра организация на либералните демокрации" в кризата "за пореден път бе подценена", казва икономистът. Същевременно той изразява надежда, че унищожителната равносметка от руската нападателна война може да сложи край на конвенционалните войни. Погледнато положително това би могло да означава, че войната в Украйна е "последната подобна война".

На фона на санкциите, които Западът наложи на руснаците заради военната офанзива в Украйна, инфлацията в Русия достигна рекордно ниво: най-високото за последните две десетилетия. Годишното ниво на инфлацията през април 2022 е било 17,8%, съобщи руската статистическа служба Росстат в края на миналата седмица. При хранителните продукти поскъпването е с 20,5%.

Това развитие е особено тревожно за домакинствата с ниски доходи. Макаронените изделия са поскъпнали за една година с 29,6%, обяви Росстат. Маслото - с над 26%, а плодовете и зеленчуците - с 33%. Руската централна банка прогнозира, че през 2022 година инфлацията ще достигне 23%, преди да се понижи отново през 2023.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
plabra92
преди 3 месеца
Много партизани и другари са гласували тук, НО искам да ги помоля нещо - да си пуснат клипчета от интернет, с руските пропагандатори , Соловьов, Симонян, и др. Където хората , които седят на една маса с Путин по държавната им телевизия в пряк текст си казват, че няма да спрат с Украйна- да се готвят Полша, прибалтийските страни, България. Пък ако се наложи ще стигнат пак до Берлин.Та така уважаеми другари, на ВАС ли да вярвам или на ПУТИН? Въпросът ми е защо не вярвате на своя кумир? Сигнализирай за неуместен коментар