Какви са възможните ходове на Русия в Украйна?

Москва ще се изправи пред "неприятен избор"

15.05.2022 | 16:45 Редактор: Теодора Патронова
Какви са възможните ходове на Русия в Украйна?

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през седмицата имаше съобщения, според които тя дори е била принудена да отстъпи край Харков под натиска на украинските въоръжени сили.  Ето мненията на водещите военни експерти Макъл Кофман от вашингтонския Център за военноморски анализи и Роб Ли от Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.

Русия няма потенциал да продължи настъплението

Дори Русия да успее да напредне в района на Северодонецк, това ще е минимален напредък, а руските загуби продължават да са значителни, казва Роб Ли. 

Експертите Ли и Кофман поддържат становището, че в рамките на настъплението си в Донбас руската страна вече изнемогва – без значение дали ще успее да завладее нови украински територии. На базата на оценката на личния състав на руската армия Кофман стига до извода, че в операцията в Донбас участват последните атакуващи резерви на Русия в тази война. "Не мисля, че им е останал потенциал да продължат нападението."

Руската армия изпитва остър недостиг на кадри

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав, казват Кофман и Ли. "75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма." Но достоверни данни за числеността на руската армия, действаща в Украйна, липсват, посочва Кофман.

Експертите казват, че в стремежа да се намерят резерви към Украйна са пренасочени руски военни от Таджикистан, Абхазия и Сирия, откъдето следва, че в момента армията на Русия не е готова за нито един друг теоретично възможен военен конфликт, пише DW.

Наред с проблема с личния състав, руската армия изчерпва и запасите си от боеприпаси, и по-конкретно - от високоточни ракети. "Не може да се каже колко са, но е ясно, че са малко", предполага Роб Ли. Кофман е на друго мнение - макар Русия да е загубила много танкове и бронирани машини, е трудно да се оценят запасите от боеприпаси като цяло. Кофман предполага, че запасите все още са "съществени".

Русия ще се изправи пред "неприятен избор"

"Русия има три опции: ескалация, продължение на досегашната тактика или деескалация", убеден е Роб Ли, като ескалацията ще бъде възможна само чрез мобилизация, макар и частична. "В противен случай просто няма да има как да се прави ротация."

Кофман от своя страна смята, че Русия няма да може да продължи войната по същия начин, по който я е водила досега. Още едно от предположенията на експерта е, че до патова ситуация няма да се стигне, тъй като Украйна има добри възможности за контранастъпателни действия

"Война до изнемога и от двете страни"

Макар перспективите на руската армия в Украйна да се влошават, Кофман предупреждава да не подценяваме възможностите ѝ – например за отбрана. Въпреки сериозните загуби, до момента не е имало масово предаване в плен или големи щети от руска страна, така че бързо и "драматично" поражение не може да се очаква.

"И Украйна търпи големи загуби. Руската страна успя да нанесе сериозни удари по военни цели, да блокира украинските пристанища и да нанесе вреди на икономиката. Ситуацията е трагична, макар като цяло да се развива в полза на Украйна", казва Майкъл Кофман. 

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК