Лондон: Русия търпи огромни поражения, загубила е 1/3 от сухопътните си войски в Украйна

Данните показват, че Русия изостава значително в офанзивата си в Донбас

15.05.2022 | 14:13 Редактор: Жаклина Иванова

Русия е загубила около 1/3 от сухопътните си войски в Украйна. Това сочи доклад на британското разузнаване, оповестен от Министерството на отбраната.

Данните показват, че Русия изостава значително в офанзивата си в Донбас. Бойците в "Азовстал" обаче вече са приклещени от руските военни.

Британското разузнаване потвърди, че Русия търпи огромни загуби в Украйна. Досега Русия твърди, че убити от началото на войната са едва 1351 военни. Според Киев обаче те са повече.

От разузнаването на Великобритания дори смятат, че за последния месец Русия не е постигнала никакъв значителен териториален напредък. Действията на руските сили стават все по-ограничени, заради намаляващите им възможности, все по-нисък боен дух и намалена бойна ефективност, се казва още в доклада.

На Острова прогнозират, че е малко вероятно Русия драстично да ускори темповете на настъпление през следващите 30 дни.

Ситуацията в Донбас обаче остава много тежка, предупреди украинският президент, който разговаря в Киев с делегация от американския Сенат в момент, когато се обсъжда пакет помощи за Украйна от близо 40 млрд. долара.

"Руските военни до момента се опитват да покажат поне някаква победа. На 80-ия ден от нахлуването това изглежда особено безумно, но те не спират с тези усилия. Стъпка по стъпка ние караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя, ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Глътка въздух си поема вторият по големина град Харков - където след сериозна контраофанзива руските военни са се изтеглили в посока границата на Русия. Според кмета на града местните са започнали да се завръщат.

Контранастъпление е предприето и в Изюм. Русия обаче продължава обстрелът над град Лвов, близо до западната граница. От руска страна бе съобщено, че през последното денонощие са били поразени шест командни пункта на украинските въоръжени сили, 13 артилерийски установки и два ракетни комплекса С-300.

Тревожни новини и от Мариупол - руската армия вероятно е овладяла магистрала и западния вход-изход на "Азовстал".

Турция изрази готовност да изпрати кораб, който да евакуира останалите украински бойци и цивилни от завода "Азовстал".

На срещата на външните министри от НАТО в Германия заместник-генералният секретар на Алианса посочи, че може да бъде намерен отговор на изразените от Турция резерви по отношение на бъдещо членство на Финландия и Швеция в Алианса.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Петкова
преди 1 година
Авторката Жаклин има ли представа каква е числеността на руската армия?Та претендира за великобританските разузнавателни данни? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
Жалки мисирки
преди 1 година
Смях,смях, и пак смях,отдавна няма кой да ви вярва на свободните съчинения.Хората четат и гледат телеграм каналите и сравняват.Инфо пропагандата и лъжите си ги заврете от зад мерзавци.И претендирате да сте професионалисти.Смях,смях.... Сигнализирай за неуместен коментар