Русия удари петролната рафинерия в Кременчук, разрушила е над 100 болници в Украйна

Кулеба: Русия трябва да си плати за войната

13.05.2022 | 17:46 Редактор: Искра Ангелова

Нови сражения в района на Харков, украинските части напредват в района на втория по големина град в страната. Русия е извършила четири ракетни атаки срещу петролната рафинерия в град Кременчук в Полтавска област.

Президентът Володимир Зеленски обвини руските сили, че от началото на войната са разрушили над 100 болници.

"Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за всички по света и дори за тези, които все още поддържат връзки с нея. Тя самата обаче все още няма смелостта да го признае и се опитва да скрие истината зад ракетни и артилерийски удари", заяви той.

Властите в Киев обвиниха руските сили, че са стреляли с танк по къща в село близо до Харков и са убили мирни граждани. Центрове за хуманитарна помощ в Харковска област пък са обстрелвани. Двама са убити, а четирима са ранени по време на атаката.

Властите в Мариупол пък съобщиха, че в металургичния завод "Азовстал" започва наземна операция и руските войски се опитват да влязат вътре. Междувременно първите дипломати на Украйна и Молдова се включиха в среща на външните министри на Г-7 в Германия.

Основната тема е, че милиони тонове украинско жито не може да бъде изнесено от страната заради военните действия там. Дипломатите ще обсъждат как житото на Украйна да стигне до Европа. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова ЕС за нови санкции срещу Русия.

"Помолих страните от Г-7 да издействат всички необходими процедури, за да може да конфискуват руски суверенни активи и да ги дадат на Украйна. Русия трябва да си плати за войната", категоричен е Кулеба.

В Украйна тръгна първото дело за военно престъпление от началото на войната. Обвиняемият - 21-годишен руски войник, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който карал колело.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК