Лавров: ЕС се превръща в агресивен играч, тръгва по коловозите на НАТО

"Съмнявам се в намерението на Украйна за членство в ЕС", заяви руският външен министър

13.05.2022 | 13:56 Редактор: Ваня Кузманова
Лавров: ЕС се превръща в агресивен играч, тръгва по коловозите на НАТО

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се съмнява в мотивите на намерението на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, като същевременно обвини Брюксел в амбиции, надхвърлящи европейския континент.

Украйна, където Русия започна военна кампания на 24 февруари, "е готова да обяви неутрален, необвързан статут", заяви Лавров пред репортери след срещата на външните министри на страните от ОНД в столицата на Таджикистан, Душанбе. 

"В същото време те се опитват по всички възможни начини да подчертаят желанието си да станат член на ЕС", добави Лавров.

"Съществуват сериозни съмнения за това колко безобидно е подобно желание от страна на Киев", каза той.

По време на забуксувалите мирни преговори Русия настояваше Украйна да се откаже от амбицията си да влезе във водения от САЩ военен съюз НАТО и да се обяви за "неутрална". Киев призна, че е малко вероятно да стане член на НАТО, но от началото на конфликта подаде молба за присъединяване към 27-членния ЕС, припомня БГНЕС. 

Лавров обвини ЕС, че от "конструктивна, икономическа платформа" се превръща в "агресивен, войнствен играч, който заявява амбициите си далеч отвъд европейския континент", посочвайки ходовете в Индо-Тихоокеанския регион.

"Те бързат да тръгнат по вече начертаните от НАТО коловози, като по този начин потвърждават тенденцията за сливане със Северноатлантическия алианс (НАТО) и всъщност за функциониране като негов придатък", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК