Лавров: Русия си има достатъчно купувачи на газ, не е зависима от Запада

"Нека Западът обясни на своите граждани защо те трябва да станат по-бедни", коментира министърът

11.05.2022 | 16:30 Редактор: Здравко Черкезов
Лавров: Русия си има достатъчно купувачи на газ, не е зависима от Запада

Русия има достатъчно купувачи на природен газ и не е зависима от Запада, смята руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Нека Западът да плаща повече от газа, който потребява от Руската федерация, и нека обясни на своите граждани защо те трябва да станат по-бедни", коментира Лавров, който участва в конференция в Оман.

От 1 април Москва поиска "враждебните" страни, към които причисли целия Европейски съюз, да заплащат за природния газ в рубли, предлагайки специална схема. Тя предвижда клиентите на "Газпром" да внасят сумите във валутите по договор в специална сметка в "Газпромбанк", средствата да се обменят в рубли през Московската борса, след това те да бъдат внасени по втора сметка в рубли и преведени към "Газпром".

Анализите на българските власти показаха, че това предложение крие рискове, свързани с невъзможността да бъде контролиран курсът, по който се обменя валутата, нито времето, за което биха се извършили трансакциите. Затова и България отказа да плаща по този начин и "Газпром" спря доставките на природен газ към страната.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК