Кулеба към Г-7: Изземете руски активи и ги дайте за възстановяването на Украйна

Външният министър подчерта, че Русия трябва да плати

13.05.2022 | 16:42 Редактор: Теодора Патронова
Кулеба към Г-7: Изземете руски активи и ги дайте за възстановяването на Украйна

Киев иска от групата на седемте най-развити икономики да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да ѝ окажат финансова помощ за възстановяването ѝ след войната. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Той обяви, че е отправил искането си по време на срещата на външните министри на Г-7 в Германия. "Говорим за стотици милиарди долари. Русия трябва да плати", каза Кулеба пред репортери в кулоарите на срещата.

Кулеба също така призова Европейския съюз (ЕС) да приеме планове за по-широкообхватни санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Украинският външен министър се надява Унгария да се откаже от съпротивата срещу забраната за внос на руски петрол.

Това е критично важен момент, когато ще видим дали единството на ЕС ще продължи да съществува или ще бъде нарушено, добави Кулеба. 

На срещата си външните министри на Г-7 подкрепиха предоставянето на повече хуманитарна помощ и оръжия на Киев, което Германия нарече "мощен знак за единство" за задълбочаване на глобалната изолация на Русия.

Кулеба също така подчерта, че има значително подобрение на доставките на оръжия за страната, но още повече са необходими, за да се гарантира, че Киев може да продължи да се противопоставя на Москва, особено чрез системите за залпово ракетно изстрелване.

Същевременно германският финансов министър Кристиан Линднер заяви в интервю пред сп. "Шпигел", че би подкрепил финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна чрез иззети руски държавни активи, съобщи БТА.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК