Война с дронове - от "Байрактар ТВ2", през разузнавача "Орлан-10" до камикадзето "Switchblade"

САЩ предвиждат да доставят на Украйна над 120 дрона от нов тип

04.05.2022 | 22:46 Редактор: Теодора Патронова
Война с дронове - от

Пентагонът съобщи, че САЩ са разработили нов тип дрон, който отговаря на изискванията на украинските военни - Phoenix Ghost. Проектирането на дрона е започнало още преди началото на войната в Украйна, а сега работата върху него продължава - за да може той да бъде още по-полезен на украинските войски. САЩ предвиждат да доставят на Украйна над 120 от тези дронове в рамките на нов пакет с военна помощ на стойност 800 милиона долара.

Switchblade - дронът камикадзе

Switchblade са от типа на т.нар. "блуждаещи оръжия". "Това е комбинация от ракета и дрон", казва оръжейният експерт Артър Холанд Мичел пред ДВ. Този вид дронове стартират първоначално без определена цел, след което дълго време кръжат над района, към който са изпратени, преди да бъде набелязана цел, която да атакуват. В зависимост от модела появяващите се цели се идентифицират чрез сензорите на дрона, класифицират се и могат да бъдат поразени чрез автономно направлявана атака.

Дроновете Switchblade биват наричани "дронове камикадзе", тъй като при атака се саморазрушават. Освен това стартира вертикално, т.е. се пести място, а благодарение на инфрачервените си сензори може да оперира и нощем. Дронът е ефективен срещу "средно бронирани наземни цели".

Знаменосецът "Байрактар ТВ2"

Турският боен и разузнавателен дрон "Байрактар ТВ2", който също се използва във войната в Украйна, попада в категорията на големите дронове. Дронът е разработен през 2014 година от фирмата "Байкар". Изцяло автономният дрон може да остане във въздуха 24 часа без прекъсване, достига височина от 7300 метра, а максималната му скорост е 220 км/ч. Обсегът му е 150 километра, пише DW

Германският "Вектор"

За разузнавателните си цели украинските войски могат да използват и дрона "Вектор" на баварската фирма Quantum Systems.  "Вектор" обаче не е оръжие в класическия смисъл на думата - не може да хвърля бомби, но може изключително ефективно да трансферира данни и да подпомогне например украинската артилерия да посрещне приближаващите руски танкове. "Вектор" изпраща кадри във високо качество в реално време на над 15 километра разстояние и може да остане във въздуха два часа.

Дроновете - етичен филм на ужасите

Руснаците от своя страна изглежда, че не залагат особено много на дроновете. Те използват предимно "Орлан-10" - малък разузнавателен дрон, разработен в Санкт Петербург. Той може да лети на разстояние до 100 километра и се използва за прецизиране на артилерийския обстрел. Технологията, с която е снабден, също е по-семпла - дигитална камера на "Канон", както и термографска камера.

Използването на дронове повдига много етични въпроси, предупреждава Мичел. Сред основните опасения са дали потребителят получава достатъчно информация и представа за ситуацията, за да вземе решение за нападение, както и доколко дроновете са защитени от хакерски атаки. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК