Военни: Чуете ли дрон, имате 5 секунди - ракетата лети към телефона ви

Устройства прихващат сигнали от сим-картите на войниците и насочват ракети към тях

31.03.2022 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева
Военни: Чуете ли дрон, имате 5 секунди - ракетата лети към телефона ви

Използването на мобилен телефон на бойното поле в Украйна може да бъде смъртоносно. В съвременната война се ползват най-нови технологии, сред които такава, които прихващат сигнали от сим-картите на мобилните телефони на войниците и насочват ракети към тях.

Новият елемент в електронната война е описан в репортаж на Скай нюз.

"Когато чуете дрон, имате около пет секунди да напуснете позицията си и да бягате. Защото ракетата лети много, много бързо към телефона ви", предупреждават източници от украинската армия.

Някои системи могат директно да идентифицират местоположението на телефона, когато системата на дрона убиец се свърже със системата му. Какъвто и да е методът му на свързване обаче, врагът получава сравнително точно местоположение на този, който използва телефона, информира БГНЕС.

В Украйна руснаците използват системата за електронна война Leer-3, състояща се от два дрона и команден камион като средство за локализиране на украинските сили. Системата засича повече от 2000 телефона в радиус от около 6 километра, което потенциално позволява да се открият цял ​​набор от вражески позиции.

Според различни източници украинските сили използват подобна технология. В средата на март американски служители казаха пред New York Times, че поне един руски генерал е бил убит след обаждане по мобилен телефон.

Това принуди украинската армия да разпространи специални указания към войниците. Сред тях - да не се обаждат вкъщи, да държат телефоните си постоянно изключени, да не приемат чужди сим-карти, и ако се обаждат някъде, да излизат на поне 500-600 метра извън укрепленията си.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК