Германия ще купи 140 въоръжени дрона за над 152 млн. евро

Страната, разтърсена от руската инвазия в Украйна, се стреми да увеличи отбранителните си способности

06.04.2022 | 16:55 Редактор: Теодора Патронова
Германия ще купи 140 въоръжени дрона за над 152 млн. евро

След години на дебати Германия за първи път ще получи безпилотни летателни апарати с оръжие, съобщиха парламентарни източници пред АФП днес, тъй като гигантът на ЕС, разтърсен от руската инвазия в Украйна, се стреми да увеличи отбранителните си способности.

Досега въоръжените сили на Германия имаха право да разполагат само с невъоръжени безпилотни летателни апарати за разузнавателни цели, оставяйки други съюзници да използват въоръжени безпилотни бойни летателни апарати на терен.

Невъоръжените дронове бяха одобрени от парламента през 2018 г., но планът за оборудването им с оръжие беше замразен след силна опозиция от страна на социалдемократите, тогава младши партньори в коалицията на бившия канцлер Ангела Меркел. Но устройствата отново се върнаха в списъка за покупки на военните, след като канцлерът Олаф Шолц, самият той социалдемократ, обяви мащабни разходи за военно оборудване на Германия след офанзивата на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Днес парламентарната комисия по отбрана одобри закупуването на 140 въоръжени безпилотни апарата Heron TP от Израел в рамките на договор на стойност 152,6 млн. евро, съобщиха източници. Очаква се дроновете да бъдат доставени в рамките на две години, като 60 от тях ще бъдат използвани за тренировъчни цели, а останалите 80 ще бъдат използвани за "оперативно разгръщане".

"Ситуацията в областта на сигурността в Европа се промени съществено с нападението на Русия над Украйна", заяви министерството на отбраната в документ, представен на парламентарната комисия и видян от АФП.

"За да се противодейства на новата заплаха, оборудването на Бундесвера трябва незабавно да бъде модернизирано, включително по-специално с въоръжаването на дронове "Херон“. Това е абсолютно необходимо, защото в противен случай ще бъдат застрашени сериозни държавни интереси от политически характер, а това е недопустимо", добавя още министерството, цитирано от БГНЕС.

Германската армия страда от недостатъчно инвестиране през годините. В последния доклад на комисаря по отбраната Ева Хойгъл за състоянието на армията се изтъкват множество проблеми, свързани с оборудването - от повечето бойни машини, военни кораби и изтребители, които са в окаяно състояние, до плачевната липса на оръжия от по-ново поколение като пушки или дори парашути.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК