Китай спира доставката на дронове за Русия и Украйна

DJI винаги се е противопоставяла недвусмислено на опитите да се прикрепят оръжия към нейните продукти, уточниха от компанията

27.04.2022 | 15:16 Редактор: Елеонора Танева
Китай спира доставката на дронове за Русия и Украйна

Китайският гигант в производството на дронове за широката публика DJI временно прекратява търговската си дейност в Русия и Украйна. С това решение стана една от малкото китайски компании, които публично излизат с подобна инициатива, предаде Франс прес.

Пекин, който е близък дипломатически партньор на Москва, до този момент отказа да осъди руската инвазия.

Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров изпрати миналия месец писмо до DJI, в което обвини руската армия, че използва "продукти" на компанията срещу цивилни, уточнява БНР.

"Настояваме вашето предприятие да прекрати всякакви отношения и да спре търговията в Руската федерация. Блокирайте вашите продукти, които помагат на Русия да избива украинците", написа Фьодоров в писмото, огласено публично в Twitter.

"DJI винаги се е противопоставяла недвусмислено на опитите да се прикрепят оръжия към нейните продукти и отказва да разреши модификации, позволяващи тези продукти да се използват за военни цели", изтъкна китайският гигант в производството на дронове.

Но Украйна обвинява руската армия, че ги използва, за да локализира украинските дронове и техните пилоти, за да може да се прицелва в тях с ракети.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК