Зеленски настоя за край на войната: Не се страхувам да срещна Путин

"Семейството ми се притеснява за мен", заяви украинският президент

23.04.2022 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски настоя за край на войната: Не се страхувам да срещна Путин

Украинският президент Володимир Зеленски дава пресконференция - за първи път от началото на войната в Украйна, предаде ВВС. Пресконференцията се провежда в метростанция в сърцето на украинската столица Киев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Украйна, съобщи Зеленски, но не уточни дата на посещението.

Украйна от дълго време очакваше високопоставено посещение от САЩ в знак на подкрепата на САЩ за Киев.

По време на пресконференцията Зеленски отново призова за среща с руския лидер Владимир Путин в опит "да се сложи край на войната", като каза, че "не се страхува да срещне" с Путин ако това ще доведе до мирно споразумение между Русия и Украйна.

"Войната може да бъде спряна само от онези, които я започнаха", каза в началото Зеленски, цитиран от БГНЕС.

Киев, обаче, ще се оттегли от преговорите с Москва, ако украинските войници, блокирани в стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, бъдат убити от руски войски. "Ако нашите хора бъдат убити в Мариупол и ако тези псевдореферендуми се организират в южния район на Херсон, тогава Украйна ще се оттегли от всеки преговорен процес", каза президентът.

Зеленски настоя да се сложи край на войната и че всеки „здравомислещ човек би избрал дипломатическия път“ за решаване на въпроси пред военния.

"Нашите партньори, както европейски, така и отвъд океана - Съединените щати и Канада – всички виждат, че това, което Русия казва и прави е, че не иска Украйна на масата за преговори, за да се сложи край на войната. Думите "Русия" и "доверие" не са синоними. Те са антоними - Русия просто говори нещо, което по никакъв начин не отговаря на действията ѝ", категоричен бе Зеленски.

Президентът допълни, че не се страхува за живота си, но семейството му много се притеснява за него.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК