Украйна удържа контрола над Мариупол, хиляди хора остават блокирани при сурови условия

Тежките сражения продължават в цяла Източна Украйна

23.04.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Продължават интензивните бомбардировки в региона на Луганск. В търсене на решение на смъртоносния военен конфликт другата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с руския президент Владимир Путин, а два дни по-късно ще разговаря и с президента Зеленски.

За първи път Русия обяви жертвите и ранените при потъването на крайцера "Москва". Министерството на отбраната съобщи, че е загинал един моряк, а 27 са изчезнали безследно.

Украинските военни успяват да удържат контрола над Мариупол. Така засега стремежите на руските войски да превземат града не се осъществяват. Стратегическият пристанищен град обаче продължава да е подложен на мощен обстрел. Все още хиляди хора остават блокирани при сурови условия. Някои използват минутите на затишие, за да отидат за вода.

През днешния ден има и нов опит за евакуация на цивилни, украинските власти призовават хората да бъдат внимателни. А тези, които вече напуснаха Мариупол казват, че е истинско чудо, че са се спасили.

"Чудо е, че напуснахме ада. В Мариупол наистина случващото се е ад. Дори не може да се опише. Руснаците убиват хора за нищо. Ако светът не вземе мерки, в Запорожие ще стане същото. Нещо трябва да се направи колкото е възможно по-скоро. Няма и храни. литър и половина вода е за 10 души", разказа един от спасилите се.

Тежките сражения продължават в цяла Източна Украйна. В Харков руските сили са превзели военен склад. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руската инвазия в страната му е само началото и че Москва има планове да нахлуе и в други държави.

"Всички страни, също като нас, вярват в победата на живота над смъртта, трябва да се борят заедно с нас. Те трябва да ни помогнат, ние сме първи на опашката. А кой ще е следващият? Руската инвазия в Украйна е била предназначена само като начало, след това те искат да превземат други страни", подчерта президентът.

Зеленски заяви още, че съюзниците на Киев най-накрая доставят оръжията, които са поискали и с които по думите му ще помогнат на Украйна да спаси живота на хиляди.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снима: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Евросолидарност
преди 2 години
Подобна "плоска" пропаганда не води до повече привърженици за режима на Украйна.... Сигнализирай за неуместен коментар