Гл. прокурор на Украйна: Путин задейства план Б - разпореди изнасилвания и убийства

Екипът на Ирина Венедиктова работи по близо 8000 случаи на военни престъпления от началото на войната

22.04.2022 | 22:33 Редактор: Елеонора Танева
Гл. прокурор на Украйна: Путин задейства план Б - разпореди изнасилвания и убийства

Главният прокурор на Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че има предварително изготвен план войските му да измъчват, изнасилват и екзекутират цивилни граждани, които отказват да се предадат в Украйна.

В интервю за Sky News, Ирина Венедиктова обяви, че екипът ѝ работи по почти 8000 случаи на военни престъпления от цяла Украйна, включително екзекуции без присъда, сексуално насилие и принудително депортиране на деца в Русия.

"Има "огромен брой случаи", в които руски войници просто убивали хора, защото не им харесвали", твърди Венедиктова.

Само в района на Киев има доказателства за над 1000 умишлени убийства на цивилни без причина. Очаква се броят им значително да нарасне, твърди главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали смята, че екзекутирането на цивилни граждани е било предварително планирано в руската стратегия за войната, Венедиктова отговори: "Това е стратегия на руския президент Путин. Той и генералите му имат план А: градовете трябва да се предадат. Ако един град не се предаде, това означава план Б: да изплашат това население до максимум. Убиват, изнасилват, измъчват, и други брутални неща. Това е руската стратегия на войната", допълни главният прокурор на Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Това е отвратително - варварство! Човекът си остава най-извратеното животно! Сигнализирай за неуместен коментар