Руски генерал: Целта на Путин е от Донбас да стигне по суша до Молдова

Стратегията включва завземането на пристанището на Одеса, близо до молдовската граница

22.04.2022 | 20:05 Редактор: Елеонора Танева
Руски генерал: Целта на Путин е от Донбас да стигне по суша до Молдова

Втората фаза на "специалната операция" на президента Владимир Путин е насочена към създаването на "сухопътен коридор" от Донбас чак до Молдова, който ще откъсне останалата част от Украйна от морето. Това е заявил руският военен командир Рустам Минекаев на годишната среща на Съюза на отбранителната промишленост на Свердловска област, съобщава "Daily Beast".

"Една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна. Това ще осигури сухопътен коридор към Крим, както и ще окаже влияние върху жизненоважни обекти на украинската икономика", заяви Минекаев, цитиран от руската държавна агенция "Интерфакс".

"Контролът над южната част на Украйна е още един изход към Приднестровието, където има доказателства за потискане на рускоезичното население. Очевидно е, че сега сме във война с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, когато цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото - те никога не са харесвали Русия", допълни той.

Приднестровието е сепаратистки регион на Молдова, който досега не е участвал официално във войната, въпреки че от 90-те години на миналия век там се намира руска военна база.

Думите на генерала подсказват, че суверенните граници на Молдова също ще бъдат застрашени от по-нататъшна руска експанзия. Фалшивите усилия за защита на рускоезичните народи често са предвещавали имперските инвазии на Путин, коментира "Daily Beast". В действителност по време на бруталното нахлуване в Източна Украйна рускоговорящите са избити със стотици, пише БГНЕС.

Ако стратегията е успешна, тя би включвала завземането на пристанището на бившия морски курортен град Одеса близо до молдовската граница, който досега е бил подложен на спорадични бомбардировки, но не и на пълноценна инвазия. Преди две седмици руският военен кораб "Москва" беше ударен близо до бреговете на Одеса, преди да потъне на път за Крим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК