"Украйна бе забранена тема": В Беларус твърдят, че в горите им има руски войници

"Често ги виждахме да пазаруват в търговските центрове, по баровете и ресторантите", споделят местни

22.04.2022 | 15:05 Редактор: Жаклина Иванова

Хората в Беларус допускат, че в горите им има войници.

"Не е като през февруари и март, когато покрай нас минаваха безкрайни колони с военна техника - първо към Украйна, после обратно", казва жител на беларуския град Мозир.

Йелена, както се представя, допълва, че вече рядко среща униформени мъже в града. Тя разказва, че последните няколко седмици в Мозир са били напрегнати, въпреки че руските военни са разположени извън града.

"Често ги виждахме да пазаруват в търговските центрове, по баровете и ресторантите. Не знам да имат проблеми с местните - не съм чула нищо подобно. Но руснаците понякога се държат собственически - доста грубо", разказва тя.

Когато руските войски се изтеглят от Украйна, отнасят със себе си електроуреди и други крадени вещи. Според Йелена, военните се опитали да продадат плячката си на жителите на Мозир, като организирали импровизиран пазар. Продавали дори дизелово гориво, което е скъпо и търсено. Но войниците избягвали да споменават "украинския въпрос", споделя жената.

"Казаха, че им е забранено да говорят за това", уточнява тя.

Междувременно през беларуските железопътни гари в близост до украинската граница не преминава военно оборудване. Жителите на Мозир, Гомел и други градове в граничните райони пишат в социалните мрежи, че вече рядко виждат танкове, тежки оръжия и бронирани автомобили, пише DW.

"Много често оборудването, което се връща, е повредено и трябва да бъде изнесено, защото явно не могат да го поправят на място", казва жител на Гомел.

Има и друга причина за това, че беларуската железопътна мрежа вече не се използва толкова често за превоз на военно оборудване - опити за саботаж. От началото на войната има сведения за поне десет случая на саботажи в Беларус. Някои от тях дори бяха официално потвърдени от властите и класифицирани като "терористични актове".

Въпреки че руските войски вече не се виждат из големите градове в Беларус, жителите на беларуските гранични села имат усещането, че руската армия е разположена в гората.

От 18 април насам влизането в гората в десет района от Гомелска област и три района от област Брест е или ограничено, или напълно забранено. Официалната причина е голямата опасност от пожари в горите и тресавищата. Хората от селата обаче не вярват на този предлог, най-вече защото пролетта е студена и засега няма данни за нито един горски пожар в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК