Русия отхвърли предложението на Украйна за примирие, въздушните атаки не спират

Зеленски: Москва може да готви фалшив референдум, за да откъсне територии

22.04.2022 | 06:54 Редактор: Тодор Петров

Сирени, предупреждаващи за въздушни нападения, звучаха и тази нощ в различни части на Украйна. Експлозии е имало в района на източния град Краматорск в Донецка област. 

В Харков някои от районите са подложени на постоянен обстрел. Кметът на града призова жителите да се евакуират. 

Москва е отхвърлила предложението на Киев за Великденско примирие. Това съобщи в нощното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

По думите му това показва как лидерите на тази държава се отнасят към християнската вяра. Зеленски предупреди жителите на две от областите на страната да бъдат внимателни, защото е възможно Русия да готви фалшив референдум, за да откъсне територии от Украйна.

По-рано руският президент Владимир Путин нареди на силите си в Мариупол да направят блокада на украинските войници, които се укриват заедно с около 500 цивилни в стоманодобивния завод "Азовстал" - последната украинска крепост в града. Украинските власти се опитват да евакуират цивилни граждани от по-големи райони в центъра на Мариупол чрез хуманитарен коридор към контролираната от Украйна Запорожие.

След отказа на Москва за Великденско примирие, осигуряването на повече хуманитарни коридори, на които се надяваха украинските власти, вероятно няма да бъде възможно. В сряда те се надяваха да евакуират 6000 души, но само 80 успяха да избягат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
сценарии
преди 2 години
Всички разбрахме, че Зеленски използва преговорите само за да изчака поредната партида тежко въоръжение! Сега очаквам и "сценка" с използване на забранено химическо оръжие от Русия - вероятно в Мариопул. Сигнализирай за неуместен коментар