Страховитите оръжия на Пекин, които могат да решат изхода на войната в Украйна

Има съобщения, че Китай обмисля да достави оръжие на Русия

21.04.2022 | 21:48 Редактор: Жаклина Иванова
Страховитите оръжия на Пекин, които могат да решат изхода на войната в Украйна

Има съобщения, че Китай обмисля да достави оръжие на Русия. Мощният арсенал на Пекин включва редица страховити оръжия, които биха могли да бъдат използвани срещу Украйна.

Експертите се опасяват, че официалният стратегически неутралитет на Китай ще приключи, след като ЕС е открил "убедителни доказателства", че Си Цзинпин тайно е изпратил оръжия на Русия.

Ако Китай все пак реши да се включи в конфликта, ето пет заплашителни оръжия, които Си Цзинпин може да хвърли в помощ на Путин.

Стелт изтребител J-20

J-20 Chengdu, наречен "Могъщият дракон", е китайският отговор на американските стелт изтребители F-22 и F-35.

Въпреки че китайската версия не може да изчезне напълно от радарите, тя има редица характеристики, които ѝ позволяват да остане незабелязана.

Самолетът е оборудван с подобрен радар и съвременни сензори, има по-добра авионика от другите китайски изтребители и може да изстрелва ракети въздух-въздух с малък и голям обсег и да хвърля бомби с лазерно насочване. Всичко това го превръща в страховит противник във въздушните боеве.

Самолетоносач Тип 003

Самолетоносачът от второ поколение Тип 003 на Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия все още не е завършен и е в процес на изграждане. Очаква се той да надмине значително двата си предшественика, проектирани в Русия, и да бъде първият китайски кораб, който ще премине към катапултна система за излитане (CATOBAR). Досега само САЩ и Франция са използвали тази система.

Самолетоносачът вероятно ще бъде дълъг 300 метра, ще има подобрена защита и ще може да сваля приближаващи се ракети, предаде БГНЕС.

Хиперзвукова ракета DF-17

Dong Feng DF-17 е ракетна система със среден обсег на действие, оборудвана с хиперзвуков планиращ апарат. По време на етапа на планиране ракетата достига максимална скорост от 10 Мах.

Ракетната система обещава да бъде първата по рода си в света: тя е изключително маневрена и вероятно ще избегне както радарите, така и американските противоракетни системи като Patriot и THAAD.

В перспектива ракетата ще може да носи ядрени бойни глави и да поразява цели на разстояние от 1770 до 2600 км.

Междуконтинентална балистична ракета DF-41

Този член на семейството Dong Feng е най-мощната балистична ракета в арсенала на Си.

DF-41 може да носи до 10 ядрени бойни глави, които потенциално могат да достигнат територията на САЩ. В същото време експертите отбелязват, че тези ракети могат да се използват за неутрализиране на противоракетната отбрана на противника.

Китай разполага както с мобилни, така и с базирани в силози ракети.

Противокорабни балистични ракети

Китай разполага с два "убийци на самолетоносачи", и двата от фамилията Dong Feng: DF-21D и DF-26B, с обсег на действие до 1700 км.

Съобщава се, че за да защити своите морета, Китай е разположил 200 мобилни пускови установки DF-21 и 200 ракети, всяка от които има бойна глава с тегло 600 кг и може да поразява движещи се цели.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


9
1 rate up comment rate down comment 2
ЕВ
преди 1 година
Фалшива новина ,отвсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар
8
5 rate up comment rate down comment 4
Някой
преди 1 година
*** статия. 5 оръжия, които Китай можел да даде. Едното било Самолетоносач - обаче той не бил още построен. И как се дава самолетоносач. Смисъл, слизат 2000 моряци, и се качват на другата държава. Обучени да го използват. Да летят на самолетите базирани на него. Пълни глупости на аматьори журналисти. Сигнализирай за неуместен коментар
7
8 rate up comment rate down comment 21
Ха,ха....
преди 1 година
Вица на хилядолетието!Явно фашистите от ЕС,НАТО и САЩ ги тресе яка параноя !Русия изби първо нацистите на Азов а после същото ще стане с фашистите от Гейевропа и САЩ! Сигнализирай за неуместен коментар
6
24 rate up comment rate down comment 10
John
преди 1 година
Какво стана с толкова много рекламирана могъща руска армия че търси помощ от други страни? Сигнализирай за неуместен коментар
5
11 rate up comment rate down comment 11
Си ще помогне на Пу
преди 1 година
Си ще помогне на Пу. Ще го глътне след това. А за многознайковците: китайците имат най- добрите самолети от източния блок сравними с най- новите американски. Китай има най- бързия и голям по обем памет компьотър в света. Си има около 18 трилиона БВП, а Пу 2 трилиона. Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 6
Янко
преди 1 година
От изброените само две са подходящи за тази война! Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 17
анонимен
преди 1 година
Заравили сте да пишете че процесорите са Американски и отказват по команда от пентагона Сигнализирай за неуместен коментар
2
32 rate up comment rate down comment 10
Гост
преди 1 година
Китай щял доставя оръжия на Русия - това беше вицът на годината. Вие тотално нямате идея какви простотии пишете и кой на кого доставя оръжие, защото Русия е тази, която доставя оръжие на Китай, не обратното. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 5
Веско
преди 1 година
Кви глупости са ви в главите? Нито едно от тези "оръжия" не може да се ползва ефективно в гражданска война. Сигнализирай за неуместен коментар