Руснаците искат Донбас: Какво отличава региона от останалата част на Украйна?

За Русия икономическата мощ на региона не е решаваща

21.04.2022 | 16:50 Редактор: Жаклина Иванова
Руснаците искат Донбас: Какво отличава региона от останалата част на Украйна?

Президентът Володимир Зеленски обяви, че "битката за Донбас" е започнала. В началото на април Русия внезапно изтегли частите си от района на Киев в Северна Украйна. Целта ѝ очевидно беше да съсредоточи армията в региона Донбас, разположен в източната част на страната. Но защо точно там? И защо Донбас е толков важен за руснаците?

Административните области Луганск и Донецк, както и Кримският полуостров, принадлежат към украинските територии, в които много голям брой хора припознават руския като свой майчин език. Делът на етническите руснаци тук също е сравнително висок. Подобна е ситуацията и в съседните области Запорожие и Харков, както и в Одеса. Но единствено в Крим етническите руснаци са мнозинство.

След "Оранжевата революция" в Украйна и "Евромайдана" от 2014 г., съпротивата срещу западната ориентация на Украйна тук бе особено силна, но мнозинството по-скоро не я подкрепяше. Въоръжени руски сепаратисти - вероятно с помощта на Москва - започнаха да се борят за контрол над части от региона.

В същото време Кремъл използва вакуума във властта в Киев, за да анексира Кримския полуостров.

"Това са два от многото примери, в които руснаците се възползваха от ситуацията", казва Андреас Хайнеман-Грюдер от Международния център за конверсия в Бон.

Като граничен регион на Царска Русия, а по-късно и на Съветския съюз, южната част на днешна Украйна е по-силно повлияна от Русия от другите региони. До средата на XIX в. Донбас почти не е бил населен. След това той се превръща в най-важния център на руската индустриализация заради залежите от въглища, пише DW.

"По това време откритата употреба на украинския език в Руската империя е потискана, а руският все повече преобладава като образователен език", обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" в Регенсбург.

По време на краткия период на независимост на Украйна през 1918 г. Донбас не е част от страната. След това, по съветско време, тук се заселват все повече руснаци, обяснява Хаусман. Заради това сравнително голям брой хора там всъщност се чувстват свързани с Русия и дори със Съветския съюз.

"Въпреки това жителите на Донбас винаги са говорили и украински, а мнозинството от тях и днес имат силна връзка с Украйна", казва Хаусман.

Политологът Хайнеман-Грюдер смята за подвеждащо обвързването на етническата принадлежност и майчиния език с националната идентичност. "Дори в някои батальони на украинската армия, които се сражаваха срещу сепаратистите през 2014 г. и 2015 г., се говореше руски."

Използването на руски език обаче през последните години е намаляло. "Ако може да кажем, че нещо има принос към формирането на украинската нация, то това определено е руската агресия в последните осем години", отбелязва Хайнеман-Грюдер. "Руските бомби наистина сплотиха Украйна", допълва той.

След Втората световна война сибирските индустриални райони стават по-значими за Съветския съюз от Донбас. Но за Украйна това е най-важният ѝ индустриален регион чак до 2014 година. С началото на конфликта неговото значение намалява. Много мини - особено в сепаратистките райони - са изоставени или се намират в лошо състояние. По време на войната бяха унищожени още повече промишлени предприятия и инфраструктура.

За Русия икономическата мощ на региона не е решаваща, казва историкът Хаусман, но за Украйна и нейната независимост тя е.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК