Започна дълго подготвяната битка за Донбас, десетки са цивилните жертви

Руските войски са превзели град Кремина в Източна Украйна

19.04.2022 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
Започна дълго подготвяната битка за Донбас, десетки са цивилните жертви

Руските сили започнаха битката за Донбас. Украйна обяви за започнала втората фаза от руската офанзива в източната част на страната.

В Telegram украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че руските сили са започнали подготвяната от дълго време битка за Донбас. Губернаторът на Луганска област определи ситуацията като "Ад". 

Съобщава се за поне осем цивилни, които са загинали при руски удари в Донецк и Луганск. Киев съобщи за десетки цивилни жертви при руски обстрели на различни градове.

Съпротивата на Мариупол продължава, а руските войски са превзели град Кремина в Източна Украйна. Във войната досега са унищожени 30 процента от националната инфраструктура на Украйна, което по данни на Киев е на стойност 100 милиарда долара. 

До седмици Украйна се надява да получи статут на кандидат-член на Европейския съюз, след като предаде попълнения въпросник за начало на процеса по присъединяване.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще проведат среща с други държавни лидери заради новата офанзива на руските войски в Донбас. Очаква се участие в нея да вземат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
инвестиции
преди 2 години
Според DW, америка е инвестирала над 100 милиарда долара в армията на Украйна от 2014 год. до сега. Сигнализирай за неуместен коментар