Крачка по-близо до еврочленството: Зеленски предаде попълнения въпросник на ЕС

Президентът се надява, че до седмици Украйна ще добие статут на кандидат член

18.04.2022 | 22:39 Редактор: Елеонора Танева
Крачка по-близо до еврочленството: Зеленски предаде попълнения въпросник на ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предаде официално на представител на ЕС попълнения въпросник за започването на процес по приемането на Украйна в Съюза и изрази надежда, че до седмици тя ще добие статут на кандидат член.

Председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросника по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща Украйна да бъде приета в съюза по ускорена процедура.

На видеоматериал, разпространен от украинското президентство, се вижда как Зеленски предава на представителя на ЕС документа.

"Силно вярваме, че тази процедура ще се осъществи през следващите седмици и че тя ще бъде положителна в историята на нашия народ предвид цената, която той плаща по пътя към независимост и демокрация", казва украинският президент по време на церемонията, цитиран от БТА.

По-рано днес от канцеларията на Зеленски обявиха, че очакват Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС на срещата на върха на съюза през юни. Като кандидат за членство страната трябва да започне преговори за привеждането на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС.

Снимка: Кадър Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК