Цивилни от Мариупол: Няма евакуация - лъжат ни, искат да ни водят в Русия

Пристанищният град обаче е изправен пред хуманитарна катастрофа

22.04.2022 | 14:07 Редактор: Жаклина Иванова

Русия е отказала предложението за временно примирие по Великден. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Духовници тръгват към завода "Азовстал", за да приберат цивилни, ранени, както и телата на загиналите.

160-километров Кръстен ход ще проведе киевският митрополит заедно с епископи, свещеници и миряни от днес до Възкресение Христово. Те настояват за прекратяване на огъня и хуманитарен коридор за преминаване на Кръстния ход.

Въпреки че Москва твърди, че градът е превзет от нейните войски, според Киев реалността е друга и украинските военни все още са в битката. Пристанищният град обаче е изправен пред хуманитарна катастрофа.

Заводът "Азовстал"- последната украинска крепост, в която се укриват военни и цивилни, е напълно обсаден от руските военни. А това прави невъзможен достъпа до вода и храна. Според боец от полка "Азов" горната част на завода е разрушена. Той твърди, че има затрупани хора.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко издаде нов призив в петък за "пълна евакуация" на южния град. "Градът си остава украински. Нуждаем се само от едно - пълна евакуация на населението. Около 100 000 души остават в Мариупол", подчерта той.

Тези дни 4 автобуса с хора напуснаха града и се отправиха към Запорожие, без да знаят какво ги чака на новото място. Хората са категорични - каквото и да се случи, ще е по-добро от живот в Мариупол. Някои твърдят, че руснаците ги принуждават да се евакуират в Русия.

"Издевателстват над нас. Казаха ни, че можем да се евакуираме, но се оказа, че не може. Лъжат ни, искат да ни водят в Русия. Това го разбрах от дъщеря ми, която е в Чехия", казва цивилна.

А днес възможност за евакуация няма.

"Русия отказа предложението за примирие по Великден. Това добре показва какво е истинското отношение на лидерите и държавата към християнската вяра. Особено по време на едно от най-радостните и важни събития за християните. Ние обаче се надяваме на мир. Надяваме се, че животът ще победи смъртта", посочи Зеленски.

Сателитни изображения пък показват масов гроб в село край Мариупол Това, според Киев, е пряко доказателство за военни престъпления и опити за прикриването им. Интензивният обстрел в Харков продължава. Според кмета около 30% от населението е напуснало града, 1 млн. души са останали, като някои не искат да напускат домовете си.

Властите в Киев заявиха, че руските сили са превзели 42 села в Донецка област.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ от 800 милиона долара за Украйна. А украинският му колега Зеленски беше категоричен – ще са необходими 7 милиарда долара месечно, за да се възстанови от разрушителните последствия на руската инвазия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК