Какъв ще бъде следващият ход на Русия в Украйна?

Тази промяна в действията на Москва е озадачаваща за украинските управляващи

21.04.2022 | 22:45 Редактор: Теодора Патронова
Какъв ще бъде следващият ход на Русия в Украйна?

Русия обяви, че е превзела обсадения повече от месец град Мариупол, но няма да прави щурм в "Азовсталь", въпреки че там вероятно се крият стотици украински военни. Причината е признанието, че това ще коства големи жертви от страна на руските военни. Руският президент Владимир Путин все пак нарежда пълната обсада на комплекса и изчакване намиращите се там защитници сами да се предадат.

Тази промяна в действията на Москва е озадачаваща за украинските управляващи.

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Олексей Арестович коментира в пост във Facebook, че това означава, че руската армия чисто физически няма ресурса да превземе комплекса и в Москва го разбират. Според експерта сега руснаците ще се прегрупират и ще се съсредоточат към изпълнение на политическата задача, мотивирала тази война - окопаване в административните граници на самопровъзгласилите се Луганската народна република и Донецката народна република.

Според Арестович Русия не променя тактиката си, а просто събира сили. Москва води преговори за хуманитарни коридори, опитва да търси преговори за мир - в сряда (20 април) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, цитиран от ТАСС, че Русия е предала предложение за мир на Киев и "топката е в полето на украинците". В Украйна обаче отричат да са получавали подобни предложения.

ВВС също има своя версия за неочаквания ход на руския президент по отношение на Мариупол - желанието да съхрани възможности за водене на преговори. Малко преди да започне офанзивата в града Володимир Зеленски коментира, че ако защитниците на Мариупол бъдат избити, Киев ще откаже разговори за мир. Още повече, че военните, които иначе биха били ангажирани с битката в развалините на комплекса, могат да бъдат насочени към други цели, допълва още ВВС.

А след всички коментари, че щурм над "Азовсталь" няма да има, украинските власти съобщават за тежък обстрел и ракетни удари в комплекса, както и за бой в трамвайно депо, където са позиционирани руски военни

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК