Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Путин не иска преговори, а да затвърди контрола си върху Донецк, Луганск и Донбас?

"Доставката на българско оръжие няма да вкара страната ни директно във войната", каза Любомир Кючуков

21.04.2022 | 21:20 Редактор: Жаклина Иванова

"Посещението на Кулеба бе планирано да е в интерес на двете страни. България искаше да демонстрира подкрепа и солидарност с Украйна. Целта на посещението бе доставката на въоръжение за страната. Когато търсиш съдействие от една приятелска страна, която е приютила над 90 хил. твои граждани, нравоучителният тон не е най-подходящ. Българското правителство ще реши каква позиция да заеме", каза бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него коалицията се клати от решението относно изпращането на въоръжение за Украйна.

"Още преди да започне войната НАТО и САЩ направиха най-важното решение в конфликта - че няма да участваме във война с Русия на територията на Украйна. Тоест - че ще се търси политическо, а не военно решение", изтъкна Кючуков.

По думите му в момента акцентът пада не върху преговорите за спиране на войната, а върху това как тя да продължи.

"И двете страни не желаят да продължат преговорите. От европейска страна натискът спря. Очевидно се разчита да се получат по-добри преговорни позиции на бойното поле - с резултатите на войната. Това е за сметка на жертвите", уточни бившият заместник-външен министър за Bulgaria ON AIR.

Доставката на българско оръжие няма да вкара страната ни директно във войната, убеден е гостът в студиото.

"Ние и досега участваме във всички решения, мерки и санкции на ЕС и НАТО спрямо Русия. Това не е стъпка към мира обаче. България участва в европейския механизъм за военна и хуманитарна помощ за Украйна с финансиране. По-голямата част от тези средства отиват за въоръжение", изтъкна Кючуков.

Според него в случая въпросът е как страната ни вижда подхода за спиране на войната. Бившият заместник-външен министър коментира и как ще изглежда евентуалното споразумение между Путин и Зеленски.

"Ако няма капитулация от една от двете страни, ще трябва да се постигне споразумение. Има няколко точки, по които текат преговорите. Най-лесната е тази за неучастието на Украйна в НАТО. Много по-тежки ще бъдат преговорите за териториите. Украйна даде сигнал, че е готова за компромис по отношение на Крим. По-сложна е ситуацията за Донецк и Луганск, както и за Азовското крайбрежие", обясни Кючуков.

Той изрази и мнението, че Путин не е готов на преговори в момента.

"Путин иска да затвърди своя контрол върху Донецк, Луганкс и Донбас. Руският президент показа, че няма интерес от превземането на Киев и смяната на правителството в Украйна", завърши събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 2 години
Поредния който знае какво иска, какво мисли и какви са плановете на Путин.Аман от всезнайковци. Сигнализирай за неуместен коментар