Освиркаха делегацията ни в Битоля, Петков: Да не използваме РСМ за вътрешнополитически цели

Неизбежно е да има опит за натиск за еврочленството на Северна Македония, заяви министър Генчовска

16.04.2022 | 18:41 Редактор: Елеонора Танева

Окончателната позиция за европейската интеграция на Северна Македония е на българския парламент. Това заяви в Битоля премиерът Кирил Петков. 

С българската делегация, освен премиерът Кирил Петков в Северна Македония пристигнаха и външният министър Теодора Генчовска и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и депутати. Всички те присъстваха на официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

"Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да кажем, че вътрешнополитическите цели са всичко друго, но това е националният интерес. Трябва да работим заедно и в синхрон всички. Не трябва да мислим за натиск, от който и да е било", заяви Петков.

Впечатление направи, че министър Генчовска слезе от автомобила на вицепрезидента, а не на министър-председателя. Въпреки това, външният министър уточни, че с премиера са на една позиция по темата Северна Македония, а различията, за които вчера заговори, са със съветниците на Петков.

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и за пореден път да им обещая, че те ще бъдат вписани в Конституцията на тази държава", заяви Геночвска.

"Важно е да има действия, изпълнение на властите на РСМ", каза вицепремиерът Илияна Йотова. 

"Няма как да мине без такъв натиск, силно се надявам нашите съюзници да разберат проблемите, които все още трябва да решим с колегите от РСМ", добави Генчовска.

С делегацията пристигнаха и бившият външен министър Екатерина Захариева и Красимир Карачнов с представители на ВМРО. Българските политици бяха посрещнати с протест в Битоля, на който местните държаха лозунги "Кога ще признаете, че има македонци в България", "Фашисти, облечи във власт" и "Гоце=Македония". Той беше организиран от "Съюза на антифашистите" и крайнолявата партия "Левица". 

В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
croww
преди 2 години
ти го плюеш, то вика, че дъжд вали! Сигнализирай за неуместен коментар