Петков в Битоля: Да вървим напред, да превъзмогнем историята и егото си

Време е да направим следващите крачки напред, призова премиерът

16.04.2022 | 16:15 Редактор: Елеонора Танева
Петков в Битоля: Да вървим напред, да превъзмогнем историята и егото си

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център "Иван Михайлов".

"Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков, цитиран от БГНЕС.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

"Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че българското правителство и правителството на РСМ работят сериозно по темата и имат добра комуникация. 

"Въпросът е да стигнем до една обща позиция, която да е ясна“, зави премиерът и напомни, че България има рамки, които спазва. Кирил Петков отбеляза, че и двете страни имат ясното разбиране както за значението на европейското бъдеще на нашата съседка, така и за това, че всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права. Премиерът добави, че от разговорите с колегата му Димитър Ковачевски впечатлението е, че дори темата за Конституцията на РСМ е напълно реалистична, а не нещо непостижимо.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че усилията на всички институции трябва да бъдат насочени към гарантиране на правата на българите в РСМ и вписването им час по-скоро в Конституцията на страната.

„Това ще бъде нашата основна цел. Надявам се с помощта на депутатите, които са тук и в НС, това да бъде постигнато във възможно най-скоро време“, каза тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК